maanantai 11. huhtikuuta 2022

Ojenna auttava käsi - osallistu verenluovutukseen 18.4.


Hyvät Martat lähtevät verenluovutukseen Sanomatalon Veripalveluihin ma 18.4. klo 16 alkaen! Mukaan voi tulla myös vain fiilistelemään ja katsomaan, miten verenluovutus tapahtuu, vaikka ei itse haluaisi tällä kertaa luovuttaa! Tapaaminen Sanomatalon sisällä Veripalvelun ulko-oven edessä, josta siirrymme yhdessä Veripalvelun tiloihin (Töölönlahdenkatu 2, Helsinki). Tapahtuma on maksuton ja mukaan ovat lämpimästi tervetulleita jäsenet ja ei-vielä-jäsenet!

Uusia verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti. Suomessa tarvitaan joka arkipäivä 800 verenluovuttajaa, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Verivalmisteita tarvitaan esimerkiksi leikkauspotilaiden, onnettomuusuhrien, syöpää sairastavien ja keskoslasten hoitoon. Luovuttamalla verta voit pelastaa toisen ihmisen hengen. Koska veri jaetaan luovutuksen jälkeen osiin, voit yhdellä luovutuksella auttaa jopa kolmea potilasta. Tervetuloa hengenpelastajaksi! -Punainen Risti

Tervetuloa ojentamaan auttavat kädet ja nappaa ystäväsikin mukaan! :)

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä viimeistään sunnuntaina 17.4.

Esteen tai sairastumisen sattuessa, ilmoita osallistumisen peruuntumisesta hyvat.martat(at)gmail.com.


Mitä verenluovutuksessa tehdään? Alta voit lukea verenluovutuksen eri vaiheista.

  • (Sähköinen terveyskysely täytettynä)
  • Ilmoittautuminen vastaanottoon ja henkilöllisyyden tarkistaminen. Ensimmäisellä luovutuskerralla Veripalvelu tallentaa nimesi, henkilötunnuksesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja luovuttajanumerosi verenluovuttajarekisteriin.
  • Odottele vuoroasi haastatteluun. Juo ennen luovutusta pari lasillista vettä, mehua tai kahvia.
  • Haastattelu ja hemoglobiinin mittaus. Seuraavaksi käyt terveydentilakyselyn läpi sairaanhoitajan kanssa. Keskustelu käydään kahden kesken, ja hoitaja on vaitiolovelvollinen. Hän mittaa sormenpäästäsi veresi hemoglobiinipitoisuuden. Verta voi luovuttaa, kun hemoglobiini on naisella 125–175 g/l ja miehellä 135–195 g/l.
  • Verenluovutus. Jos kaikki luovutusedellytykset täyttyvät, pääset luovutuspedille. Verta otetaan kyynärtaipeesi laskimosta noin puoli litraa, ja veripussi täyttyy 5–10 minuutissa. Jokaisen luovutuksen alussa otetaan myös verinäytteitä, joista tehdään veriryhmä- ja virustutkimukset. Tämä ei vaadi erillistä pistoa. Verenluovutuksen jälkeen hoitaja sitoo pistokohdan tai laittaa siihen painelaastarin. Lepää pedillä vielä hetki luovutuksen jälkeen.
  • Ota rennosti ja nauti tarjoiluista. Luovuttajille on tarjolla mehua, kahvia ja teetä sekä suolaista ja makeaa syötävää, joten kannattaa istua hetkeksi nauttimaan kahvion antimista. Se auttaa elimistöä palautumaan verenluovutuksesta.
  • Luovutuksen jälkeen: Luovutuksessa menettämäsi nestemäärä korvautuu noin vuorokaudessa, kunhan muistat juoda tavallista enemmän. Vältä luovutuspäivänä liikuntaa, saunomista ja kaikkea ylimääräistä hikoilua, jotta nestevaje korjautuu mahdollisimman nopeasti. Vältä luovutuskäden rasittamista vähintään kahden tunnin ajan, jottei pistokohta ala vuotaa ja käteen synny mustelmaa.
  • Lähde: https://www.veripalvelu.fi/verenluovutus/luovuta-verta/miten-luovutat
Verenluovutuksen ei kuulu sattua! Jos sinulle tulee luovutuksen aikana huono olo tai neula tuntuu epämiellyttävältä, kerro siitä hoitajalle. Verenluovutus voidaan keskeyttää pyynnöstäsi missä vaiheessa tahansa, eikä sinun tarvitse perustella päätöstäsi.

Jos olet ensiluovuttaja, testaa nopealla nettitestillä, sovitko sinä verenluovuttajaksi: www.sovinkoluovuttajaksi.fi. Koronaviruspandemia on aiheuttanut joitakin muutoksia luovutussoveltuvuuteen. Voit lukea kaikki muutokset koottuna tältä sivulta.

Valmistautuminen luovutukseen:
  • Täytä sähköinen terveyskysely luovutuspäivänä tai aikaisintaan päivää ennen luovutusta. Tutustu terveyskyselyn kysymyksiin tästä. Huom! Terveyskyselyä ei voi täyttää enää paperisena. Jos täytät terveyskyselyä iPhonella, selaimeksi suositellaan Safaria.
  • Syö ja juo luovutuspäivänä tavalliseen tapaan, mutta vältä raskaita aterioita juuri ennen luovutusta.
  • Ota mukaan henkilöllisyystodistus, jossa on valokuvasi ja suomalainen henkilötunnus. Verenluovuttajakortti ei käy henkilöllisyyden todentamiseen, mutta ajokortti käy.
Ajankohtaisen veritilanteen ja lisätietoja näet täältä: https://www.veripalvelu.fi/

Ei kommentteja: